Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Dètz sits web essencials per seguir l’aprochada de Pluton

La sonda New Horizons de la NASA, après nòu ans de viatge espacial, se sarrèt dimars a sonque 12 500 quilomètres de la planeta naneta

L’imatge qu’acompanha aqueste article es lo mai net qu’avèm de la planeta naneta Pluton. Que se prenguèt dimars a miègjorn, après nòu ans de navigacion espaciala e gaireben cinc miliards de quilomètres percorreguts. Es a aquel moment d’aquí que l’umanitat es estada mai près que jamai de çò que durant setanta sièis ans foguèt la darrièra planeta del Sistèma Solar: Pluton.
 
La sonda New Horizons de la NASA passèt dimars a 13h49 a sonque 12 500 quilomètres de la superfícia de la planeta naneta a una velocitat de 49 600 quilomètres per ora. En aquel moment s’activèt totas las aisinas que pòrta la petita sonda per i traire la maximala informacion.
 
“L’exploracion de Pluton e de sas lunas es la culminacion de cinquanta ans d’exploracion planetària de la NASA e dels Estats Units”, çò diguèt lo director de la NASA Charles Bolden.
 
 
Dètz ressorsas basicas sus Internet
 
Lo jornal catalan Vilaweb prepausa dètz ressorsas basicas sus Internet tocant aquesta nòva avançada dins la corsa espaciala:
 
— Lo sit web de la sonda New Horizons, amb totas las donadas e lo seguiment de la mission.
 
— Dins l’aprochada maximala de dimars, las sèt aisinas a bòrd de la nau ensagèron d’obténer lo nombre mai grand de donadas e d’informacion.
 
— La manòbra d’aprochada de la planeta naneta se poguèt seguir a l’instant amb una aplicacion especifica de la NASA.
 
— La sonda New Horizons a tanben de perfils sus Twitter e Facebook.
 
— La NASA, en collaboracion amb Google Earth, a creat una mapa de Pluton amb los imatges que New Horizons n’a mandat.
 
D’alèrtas per e-mail dels darrièrs eveniments de la mission.
 
— Lo sit Mashable a preparat una excellenta pagina especiala sus l’aprochada de Pluton e las caracteristicas de la planeta naneta: distància, dimensions, satellits...
 
— Sus SeePlutoNow.com trobaretz un compte enrèire e çò que se ditz de Pluton suls rets socials.
 
— De vidèos brèus de la NASA qu’explican las caracteristicas de la planeta naneta.
 
— Una iniciativa per far de fòtos de “l’ora de Pluton”.

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc mallorca
1.

Pluton és lo planeta plus alunhat e fa molt de fred. Avui he vist que hi ha una peticion perquè la Nasa posi una basa abitada a la luna. E acò no es farà pas per ara, perquè la darriera volta que hi aneren hagueren de fugir de quatres, car eran pas ben rebuts alhà, al cap i a la fin lo que volen los militars de la Nasa es posar bases militars e missils. La qual cosa es pas ben vista pels e.t., que tenen plus coneissement que lo pentagon.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article